erfgoedobject

Bunker Av14

bouwkundig element
ID
308270
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308270

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen tegen een helling in een weide, op de grens van Wetteren en Melle, ter hoogte van Steenbergstraat 33. De bunker ligt op 200 meter ten zuidwesten van bunker A41.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De aanduiding ‘Av’ staat voor ‘Avancé’ of vooruitgeschoven. Deze bunkers werden opgetrokken op de voorste verdedigingslijn van de courtine, tussen Kwatrecht en Semmerzake, daar waar de observatiemogelijkheden vanuit de A-bunkers te beperkt waren. Bunker Av14 was een vooruitgeschoven bunker op de eerste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit één toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidoostelijke zijde. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker A41. Een kleine oreillon (uitspringende muur) diende deze schietopeningen bijkomend te beschermen. Tegen deze oreillon is aan zuidelijke zijde een opvallende schuinaflopende scherfmuur opgetrokken. Het toegangssas was te bereiken via een betonnen trapje. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

Vermoed wordt dat op deze bunker camouflagetechnieken werden uitgetest. De bunker werd zo diep mogelijk in het terrein ingewerkt. De bovenzijde werd afgewerkt met een ruwe, gebochelde afwerking, aangeduid met 'enduit Tyrolien mamelonné', waarop vervolgens camouflagekleuren werden geschilderd. Boven de toegang is een vierkantje met ruwe afwerking te zien. Mogelijk was dit een testvak voor camouflage. Tegen de betonnen zijmuren zijn lijnen te zien. Ook aan de voorzijde was camouflageverf aangebracht. Tegen de achterzijde van de bunker, tussen de keermuur en toegang, was een berg aarde aangebracht. De schietopeningen staken verborgen achter metalen luiken.

Aan de voorzijde zijn heel wat projectielinslagen te zien, een gevolg van de gevechten van mei 1940. De bunker wisselde tijdens deze gevechten meermaals van bezetter. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot deze bunker is (terug) open. Binnenin blijken heel wat ijzeren onderdelen bewaard.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Melle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Av14 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308270 (Geraadpleegd op )