erfgoedobject

Bunker A46

bouwkundig element
ID
308271
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308271

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker A46
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van Gemoedsveld 20. De bunker ligt op 640 meter ten zuidoosten van bunker A42.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

Bunker A46 ligt een flink stuk vóór de voorste verdedigingslijn. De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan noordoostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van bunker A46. Een ‘oreillon’ (uitstekende muur) vormde een bijkomende bescherming van deze schietopeningen. In de schietopeningen waren er voorzieningen getroffen voor het opstellen van Maximmitrailleurs en mitrailleurs van het type Browning FM30. Het toegangssas was bereikbaar via enkele betonnen treden.

De bunker was gecamoufleerd als een huisje, opgetrokken uit zogenaamde assestenen. Hiermee worden stenen uit hoogovencement bedoeld. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd met het motief van assestenen. De schietopeningen zaten verborgen achter houten luiken, waarop valse houten raamprofielen waren gekleefd. Op de bunker werd een zadeldak geplaatst, belegd met blauwe pannen. Een deel van de bunker zat verborgen achter een haag met een poortje.

Deze bunker viel tijdens de gevechten in mei 1940 als één van de eerste in Duitse handen. Het is onduidelijk of de beschadigingen aan de voorzijde van de bunker het gevolg zijn van deze gevechten. Op bevel van de Duitse bezetter werden in 1941 ijzeren onderdelen uit de bunkers verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De deuropeningen zijn ondertussen terug opengemaakt, maar de schietopeningen zijn nog steeds dichtgemetseld.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Wetteren


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker A46 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308271 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.