Betonnen militaire constructie, gelegen aan de rand van een industriële site op adres van Biezeweg 19 in Wetteren. De bunker ligt net ten zuiden van de spoorlijn tussen Melle en Wetteren.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De aanduiding ‘Av’ staat voor ‘Avancé’ of vooruitgeschoven. Deze bunkers werden opgetrokken op de voorste verdedigingslijn van de courtine, tussen Kwatrecht en Semmerzake, daar waar de observatiemogelijkheden vanuit de A-bunkers te beperkt waren. Bunker Av16 was een vooruitgeschoven bunker op de eerste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.
De bunker bestaat uit één toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan oostnoordoostelijke zijde, in de richting van de spoorlijn Melle – Wetteren dus. Dit schootsveld was afgestemd op dat van de inmiddels verdwenen bunker A43. Een oreillon (uitspringende muur) diende deze schietopeningen bijkomend te beschermen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.
De bunker werd gecamoufleerd als een klein huisje naast de spoorlijn. Hiertoe werden de betonnen afgeronde hoeken achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel glad gecementeerd. De schietopeningen staken verborgen achter houten luiken waarop vensteropeningen werden gesimuleerd. Op de bunker werd een zadeldak opgetrokken, belegd met rode Boomse pannen. Rondom de bunker stonden verschillende notelaars en elzenbomen. Het terrein werd deels omgeven door een haag met poortje.
Er zijn enkele projectielinslagen te zien, wellicht een gevolg van de gevechten van mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in principe in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang tot deze bunker is terug deels open. Binnenin blijken nog heel wat ijzeren onderdelen bewaard, waaronder haken en de dragers voor de legplanken.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.