is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Be4
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
Deze vaststelling is geldig sinds
Betonnen militaire constructie, halfondergronds gelegen in een bosje op de Betsberg. De bunker wordt omgeven door andere bunkers, die op korte afstand liggen.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.
Bunker Be4 ligt aan de zuidwestelijke rand van de hoogte van de Betsberg. Ze ligt iets achter, dus noordelijk ten aanzien van de bunkers Be5, Be6 en Be7. De bunker bestaat uit één toegangssas en één bunkerruimte. Gezien haar ligging en het feit de bunker geen schietopening heeft, kan vermoed worden dat ze gebruikt werd als commandopost. Het toegangssas kon bereikt worden via klimijzers en enkele betonnen treden. De toegangskuil zelf kon bovenaan afgesloten worden met stalen liggers, betonnen dallen en een rooster.
De bunker werd bijna volledig ondergronds ingeplant en de nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht. Aanplantingen dienden de bunker bijkomend te camoufleren.
Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang is vrij recent terug opengemaakt.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)