Bunker Be7

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Be7

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, aan de rand van de toegangsweg naar Meerstraat 34. De bunker ligt halfondergronds ingeplant tegen de zuidelijke flank van de Betsberg. Op 50 meter ten zuidwesten ligt bunker Be6, op 75 meter ten noordwesten ligt bunker Be4 en op 105 meter ten noordoosten ligt bunker Be8.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.

Bunker Be7 ligt tegen de zuidelijke flank van de Betsberg. De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes met schietopening voor mitrailleur. Eén schietopening is naar het zuidoosten gericht, één naar het noordoosten. De schietopeningen konden afgesloten worden met een metalen valluik. De schietopening in zuidelijke richting werd bijkomend beschermd door een ‘oreillon’ (uitstekende muur). Beide bunkerruimtes zijn op een verschillend niveau aangelegd en zijn onderling verbonden via drie betonnen treden. De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim en Browning FM 30. De toegang kon bereikt worden via enkele klimijzers en enkele betonnen trappen in het eigenlijke toegangssas.

De bunker werd bijna volledig ondergronds ingeplant en de nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht.

In de bunker zijn er sporen van projectielinslagen, ten gevolge van de gevechten in mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen van de bunkers in 1941 in principe verwijderd. Bunkeropeningen dienden in 1944 te worden dichtgemetseld. Slechts één schietopening is terug opengemaakt.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore