erfgoedobject

Bunker Be12

bouwkundig element
ID
308281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen ten oosten van de Geraardsbergse steenweg, tegen de noordoostelijke helling van de Betsberg. De bunker ligt op ongeveer 205 meter ten oosten van bunker Be21, op 230 meter ten westen van bunker A33.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.

Bunker Be12 was de meest oostelijk gelegen bunker van het weerstandsnest Betsberg. De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur aan zuidoostelijke zijde. Zodoende was dit schootsveld afgestemd op dat van bunker A33. De bunker was voorzien voor de opstelling van mitrailleurs van het type Maxim, Hotchkiss en Colt. De schietopeningen konden afgesloten worden met metalen valluiken en werden bijkomend beschermd door een ‘oreillon’ (uitstekende muur). Het toegangssas is bereikbaar via enkele betonnen treden. Vanuit de mitrailleurruimtes kon de observatiekoepel bereikt worden via klimijzers.

De nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht.

De zware beschadigingen aan de voorzijde van de bunker zijn het gevolg van de gevechten in mei 1940. Vermoedelijk werd de bunker met artillerie beschoten voorafgaand aan de Duitse aanval op de Betsberg in de ochtend van 23 mei 1940, nadat de stelling door de Belgen reeds verlaten was. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen van de bunkers in 1941 verwijderd, wat bij deze bunker grondig gebeurde. Bunkeropeningen dienden in 1944 te worden dichtgemetseld. Eén schietopening is terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2021


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Geraardsbergse steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Be12 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308281 (Geraadpleegd op 13-05-2021)