erfgoedobject

Bunker Be22

bouwkundig element
ID
308284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308284

Juridische gevolgen

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen aan de rand van een weide langs de Geraardsbergse steenweg, nabij de stokerij van de Betsberg (huisnummer 31). Het betreft de meest noordoostelijke bunker van het weerstandsnest Betsberg. De bunker ligt op 230 meter ten westen van bunker A34, op 265 meter ten noordoosten van bunker Be21.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.

Bunker Be22 ligt aan de noordoostelijke zijde van de Betsberg. De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur. Deze schietopening is naar het zuidoosten gericht. De schietopening kon afgesloten worden met een metalen valluik en werd bijkomend beschermd door een ‘oreillon’ (uitstekende muur). De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim en Browning FM 30. Het toegangssas is te bereiken via betonnen treden.

De nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht.

De bunker vertoont op het eerste zicht geen sporen van de gevechten uit mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen van de bunkers in 1941 in principe verwijderd, wat hier ook vrij grondig gebeurde. Bunkeropeningen dienden in 1944 te worden dichtgemetseld, maar zijn vandaag terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2021


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Geraardsbergse steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Be22 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308284 (Geraadpleegd op 13-05-2021)