erfgoedobject

Bunker Av7

bouwkundig element
ID
308298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308298

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen op een perceeltje langs de Van Thorenburghlaan, ten zuiden van huisnummer 13. Op 130 meter ten oosten ligt de bunker Av8. Beide bunkers liggen op een hoogte, gekend als de Ginstberg.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De aanduiding ‘Av’ staat voor ‘Avancé’ of vooruitgeschoven. Deze bunkers werden opgetrokken op de voorste verdedigingslijn van de courtine, tussen Kwatrecht en Semmerzake, daar waar de observatiemogelijkheden vanuit de A-bunkers te beperkt waren. Bunker Av7 was een vooruitgeschoven bunker op de voorste verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas, twee mitrailleurruimtes en een observatiekoepel. De toegangsput was afgesloten met een valluik en kon afgedaald worden via klimijzers. De twee getrapte schietopeningen zijn zuidelijk georiënteerd maar hebben een onderling iets afwijkend bereik. Deze schietopeningen konden afgesloten worden met metalen valluiken. De mitrailleurruimtes waren ingericht voor mitrailleurs van het type Maxim, Hotchkiss en Colt. De observatiekoepel kon bereikt worden via klimijzers.

De zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten, ‘enduit Tyrolien mamelonné’ genoemd. Deze camouflage werd beschilderd met camouflagekleuren.

Voor zover zichtbaar, vertoont de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd, wat hier grondig gebeurde. De bunkeropeningen werden in 1944 in principe dichtgemetseld. De bunkeropeningen zijn vandaag open.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Scheldewindeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Av7 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308298 (Geraadpleegd op )