erfgoedobject

Bunker Av8

bouwkundig element
ID
308299
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308299

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs de Van Thorenburghlaan, tegenover huisnummers 14-16. Op 130 meter ten westen ligt de bunker Av7. Beide bunkers liggen op een hoogte, gekend als de Ginstberg.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De aanduiding ‘Av’ staat voor ‘Avancé’ of vooruitgeschoven. Deze bunkers werden opgetrokken op de voorste verdedigingslijn van de courtine, tussen Kwatrecht en Semmerzake, daar waar de observatiemogelijkheden vanuit de A-bunkers te beperkt waren. Bunker Av8 was een vooruitgeschoven bunker op de voorste verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee mitrailleurruimtes. De twee getrapte schietopeningen zijn oostelijk georiënteerd. Dit schietbereik was afgestemd op dat van de inmiddels verdwenen bunker Av9. De schietopeningen waren voorzien op mitrailleurs van het type Maxim, Hotchkiss en Colt. De schietopeningen werden bijkomend beschermd door een ‘oreillon’ (uitstekende muur).

De bunker werd gecamoufleerd als een kleine hoeve. Hiertoe werd de bunker rondom rond omgeven met bakstenen muren waarin er raam- en deuropeningen en zelfs een nisje voor een Mariabeeldje werden gesuggereerd. De beide schietopeningen staken achter dergelijk gesimuleerde vensteropening, die telkens met twee luiken konden worden afgesloten. Op deze luiken werden er vervolgens raamprofielen gekleefd. Het eigenlijke toegangssas tot de bunker zat verborgen achter een nu deels verdwenen bakstenen portaal. Op de bunker werd een zadeldak geplaatst, belegd met rode Boomse pannen. Boven het toegangsdeel was een apart zadeldakje opgetrokken. Rondom de bunker was een haag opgetrokken, met toegangshek.

Voor zover zichtbaar, vertoont de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd. De bunkeropeningen werden in 1944 dichtgemetseld. De schietopeningen zijn vandaag beperkt open.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Scheldewindeke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Av8 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308299 (Geraadpleegd op )