Hoeve Blauwhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blauwhof

Beschrijving

Zogenaamd "Blauwhof", volgens bewoners. 19de-eeuwse hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons bij schuur en stallingen, rondom een begraasd erf met centraal graspleintje; omlopende geasfalteerde, deels nog bakstenen stoepen. Open zuidoostelijke erfzijde afgezet met gietijzeren hek. Lange, geasfalteerde oprit, ter hoogte van de schuur afgezoomd met doornhaag en populieren. Resten van een boomgaard ten oosten.

Ten noordwesten, boerenhuis van zes traveeën + twee rechtse opkamertraveeën, en één bouwlaag. Vernieuwd bakstenen gevelparement, voorzien van getoogde muuropeningen onder strekse latei; beluikte vensters; schuiframen ter hoogte van de opkamer. Rechts aanleunend stalgebouw van zes traveeën. Bouwnaad tussen laatst genoemde en boerenhuis. Rechthoekig muuropeningen onder strek; kozijnconstructies. Rechts aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten noordoosten, stalvleugel (nokrichting loodrecht op het huis) van acht traveeën met houten dakvenster. Getoogde staldeuren onder rollaag, naast aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Ten zuidwesten, dubbele dwarsschuur met aardappelkelder en rechts wagenhuis (nokrichting loodrecht op het huis). Lange gevels: gepotdekselde horizontale planken beschieting op getrapte, bakstenen voeting. Rechthoekige schuurpoorten, onder meer met getoogd deurtje; schuifpoort ter hoogte van het wagenhuis. Lage aanbouwsels tegen achtergevel. Bakstenen zijpuntgevels, de linker met natuurstenen beeldsokkel en baldakijn, boven sporen van rood geschilderd kruis, wijzend op haar functie als veldhospitaal van het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Recente loods en verbouwde cichoreiast ten noorden en ten noordoosten van het hof.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine