erfgoedobject

Bunker B38

bouwkundig element
ID
308302
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308302

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen op een akker, ter hoogte van de kruising van de Geraardsbergse steenweg en Aalmoezenijestraat, ten zuidwesten van Geraardsbergsesteenweg 2. Deze bunker ligt op 280 meter ten zuidwesten van bunker B39, op 400 meter ten noordoosten van bunker B37.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de derde verdedigingslijn van het bruggenhoofd, die hier achter het weerstandsnest Betsberg liep.

Deze bunker bevat één toegangssas en één binnenruimte voorzien op een getrapte schietopening voor mitrailleur in oostelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker B39. De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende deze schietopening bijkomend te beschermen. Het toegangssas kon bereikt worden via enkele betonnen treden.

De bunker werd gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje bij de nabijgelegen hoeve. Hiertoe werden de gebogen betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken geplaatst en werd het geheel gecementeerd. Het schietgat stak achter een gesimuleerde deuropening, terwijl er op zij twee zogenaamde vensteropeningen werden gesuggereerd. Op de bunker werd een dak met blauwe Boomse pannen aangebracht. Rondom de bunker was een omheining uit prikkeldraad aangebracht.

Voor zover zichtbaar vertoont de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Deze openingen zijn terug opengemaakt.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2021


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Landskouter


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker B38 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308302 (Geraadpleegd op 08-05-2021)