Betonnen militaire constructie, gelegen op de hoek van een perceel, ten oosten van Vijverhoek 2. De bunker ligt op 450 meter ten noordoosten van bunker D16, op 475 meter ten noorden van bunker A27.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.
Volgens zijn nummering diende de bunker te fungeren als commandopost. Hij bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes waarvan één voorzien van een getrapte schietopening voor mitrailleur aan oostelijke zijde. Een oreillon (uitstekende muur) diende als bijkomende bescherming van deze schietopening. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss, Colt en Browning FM30.
De bunker was gecamoufleerd als een bakstenen gebouw, horende bij de nabijgelegen hoeve. Hiertoe werd de betonnen bunker rondom met bakstenen ommuurd. De schietopening stak verborgen achter twee luiken uit gegalvaniseerde plaatijzer, waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Ook aan de andere zijden werden ramen gesimuleerd. De toegang tot de bunker zat verborgen achter een bijkomend bakstenen portaal. Op de bunker was een zadeldak aangebracht, bedekt met blauwe Boomse pannen. Op het toegangssas was een klein zadeldakje aangebracht.
Op de bunker zijn er sporen van projectielinslagen te zien, maar het is niet duidelijk of die dateren van de gevechten van mei 1940. Op bevel van de Duitse bezetter werden in principe ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Het metselwerk in deze openingen is ondertussen terug opengemaakt. IJzeren elementen, waaronder haken en dragers van de legplanken, blijken hier wel bewaard.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.