't Hof van 't Hoekske

Beschrijving

Zogenaamd 't Hof van 't Hoekske, zie recent naambord. Hoeve met losse bestanddelen, opgesteld weerszijden erf met rechthoekige putvaalt, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Heden nieuw boerenhuis (1982) en recente betonnen loodsen, ten oosten van oude kern.

Ten noordwesten van voormalig erf, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: vier links gelegen (paarden)staltraveeën van het eerste kwart van de 19de eeuw + drie staltraveeën van de tweede helft van de 18de eeuw + vijf traveeën tellend woonhuis en drie, waarvan thans twee gewijzigde, rechts opkamertraveeën van de tweede helft van de 18de eeuw, en één bouwlaag, onder overkragend deels mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) op houten modillons. Verankerde baksteenbouw. Bouwnaad tussen de vierde en vijfde travee en zevende en achtste travee. Nieuw bakstenen gevelparement met aangepaste muuropeningen van de jaren 1950, ter hoogte van het woonhuis. Stalgedeelte uit de tweede helft van de 18de eeuw van roodbruine bakstenen, met gebruik van gele bakstenen voor linkse hoekband, cordon ter markering van de plint en deuromlijstingen. Recent aanbouwsel tegen rechter zijgevel. Rechtse muuropeningen met houten kozijnen, ter hoogte van de stallen. Meer gesloten achtergevel met behouden muurpartijen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechthoekige kozijnvenstertjes boven twee rechthoekige, getraliede kelderopeningen; keukenvenster met behouden kruiskozijn rechts. Recentere uitbouw tegen laatstgenoemde.

Interieur. Kelders met bakstenen tongewelf; gemetselde waterput in de hoek van rechts gelegen kelder. Vlak overzolderd woonhuis; in de hal, uitgespaarde zolderopening om zakken hop op te hijsen. Zolder: acht schaargebinten (eik) met dubbel geschoorde nokstijl; pen- en gatverbindingen; meidenkamertje afgeschermd door een beschot in vakwerk met lemen vullingen.

Ten zuidoosten, dwarsschuur met links, tot varkensstal verbouwd wagenhuis, onder mank zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons aan achterzijde en boven de schuurpoort, alwaar gecombineerd met schoorstukken. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting; bakstenen zijpuntgevels. Tegen de erfgevel aanleunende varkensstallen met origineel voedersysteem met behouden hang- en sluitwerk van ijzer. Rechthoekige schuurpoort met deurtje. Tegen de rechter zijgevel aangebouwde. bakstenen varkensstal van de 19de eeuw.

Interieur. Krukgebint, in combinatie met ankerbalkgebint ter hoogte van de dorsvloer, zie uitstekende ankerbalken weerszijden de schuurpoorten. Overkapping door middel van schaargebint met dubbel geschoorde nokstijl. Jaartal 1777 gegrift op de houten afscheiding van de dorsvloer.

Ten noordwesten, achter het boerenhuis, tot stal verbouwde hopast met behouden oven, onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

De dwarsschuur ten zuidoosten is gesloopt en vervangen door een grote loods.