Beschrijving

Hoeve, volgens bewoner nieuw gebouwd in 1930 op de plaats van vroegere kleiput, zie nabijgelegen voormalige Steenbakkerij "St.-Antoine". Losse, + U-vormige groepering van donker bakstenen gebouwen rondom geasfalteerd erf; zuidelijke erfoprit, aan de straat gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers; moestuin en kleine boomgaard respectievelijk ten zuiden en ten oosten van het boerenhuis. Recente loods en varkensstal (1968) respectievelijk ten noorden en ten oosten.

Ten zuiden van erf, boerenhuis van zeven traveeën, onder meer twee blinde rechts, en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (blauwgeglazuurde mechanische pannen). Aflijnend baksteenfries. Versierde muurankers. Getoogde muuropeningen onder strekse latei met arduinen sluit- en hoekstenen. Vensters: T-ramen op doorgetrokken arduinen lekdrempel. Houten paneeldeur met bovenlicht. Analoge, evenwel soberder achtergevel. Drie traveeën brede zijgevels. Ten oosten, stalgebouw onder gebogen, onderbroken zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons; windborden aan zijgevels. Rechthoekige schuifpoorten.

Ten westen, dwarsschuur onder analoge bedaking als stalvleugel. Rechthoekige schuifpoort. Zuidelijke zijgevel: rondboognisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, in arduinen omlijsting met kruisbekroning.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine