erfgoedobject

Grenswal Maasmechelen-Zutendaal

landschappelijk element
ID
308322
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308322

Beschrijving

In het bos rond Heiwijk ligt een brede aarden wal met een gracht langs. Op de wal staan eiken, beuken en Amerikaanse eiken. De wal volgt de administratieve grens tussen de gemeenten Opgrimbie (Maasmechelen) en Zutendaal, maar is enkel bewaard gebleven in de onmiddellijke omgeving van het militair domein. Deze grens loopt van de Paalheuvel met de Sint-Hubertuskapel in het noorden naar de Vier Landsherensteen in het zuiden, die telkens een kruispunt markeren van vroegere gemeenten en heerlijkheden. Op de 19de-eeuwse topografische kaarten is deze lijn een duidelijke grens tussen de open 'Bruyère de Sutendael' en de beboste heide van Opgrimbie rondom de ontginningshoeve Heiwijk. De grenswal is een zeldzaam relict van de historische grensmarkering die gemeenten aanbrachten en die voortleven in de huidige administratieve grenzen.

 • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen berusten bij de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B.
 • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos

 • Is deel van
  Opgrimbie

 • Is deel van
  Zutendaal


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Grenswal Maasmechelen-Zutendaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308322 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.