Dickebusch New Military Cemetery Extension

Beschrijving

In de dorpskom van Dikkebus zijn drie Britse militaire begraafplaatsen terug te vinden. Dickebusch New Military Cemetery is gelegen langs de oostelijke zijde van de Kerkstraat, iets ten zuiden van de kerk. Aan de overzijde van de Kerkstraat, op de hoek van het kruispunt met de Oude Bellestraat, ligt Dickebusch New Military Cemetery Extension. Dickebusch Old Military Cemetery is gelegen langs de Neerplaats, ten zuidoosten van de kerk van Dikkebus, vlakbij het kerkhof.

In februari 1915 werd Dickebusch New Military Cemetery gestart door gevechtseenheden en medische posten ('field ambulances'), toen Dickebusch Old Military Cemetery bijna vol lag. De begraafplaats zou tot mei 1917 gebruikt worden. Nadien volgden nog enkele begravingen in maart en april 1918.

De Extension aan de overzijde van de straat werd gebruikt tussen mei 1917 en januari 1918. Hier liggen 548 militairen begraven: 520 uit het Verenigd Koninkrijk (waaronder 5 onbekenden), 24 Australiërs, 2 Canadezen,1 Zuid-Afrikaan en 1 onbekende Duitser. Van de 548 doden behoorden er maar liefst 260 tot artillerie-eenheden.

Dickebusch New Military Cemetery vormt in feite één geheel met de Extension: zo staat het ‘Cross of Sacrifice’ op de Extension, terwijl de ‘Stone of Remembrance’ op Dickebusch New Military Cemetery geplaatst staat. Beide begraafplaatsen werden ontworpen door Edwin Lutyens (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Beschrijving

Dickebusch New Military Cemetery Extension is driehoekig van vorm. Aan straatzijde wordt de begraafplaats afgesloten met een muur met bloembakken, die net zoals zijn overbuur vervaardigd is in grijsbruine natuursteen, afgedekt met witte natuursteen. Aan de andere zijden wordt de begraafplaats omheind met een haag. Via een smeedijzeren poortje kan de begraafplaats betreden worden. Vlakbij de toegang is het registerkastje terug te vinden. Centraal achteraan, op dezelfde as met de toegangshekkens van beide begraafplaatsen, staat het ‘Cross of Sacrifice’ (type A). De graven zijn vrij regelmatig aangelegd, verdeeld over vier perken. Behalve bloemperken bij de graven wordt de begraafplaats getooid met twee coniferen (zuilvormige taxus met geel blad) en twee linden. Dickebusch New Military Cemetery en de Extension hebben samen een oppervlakte van ongeveer 4075m².

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002418, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge) (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore