Britse militaire post Derry House

Beschrijving

Britse bunker, grotendeels gelegen op de Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2, deels op het terrein van de nabijgelegen hoeve op adres Krommestraat 9, ten zuidoosten van het centrum van Wijtschate.

Het betreft een kleine betonnen schuilplaats, in juli 1917 opgetrokken door de 154th Field Company, Royal Engineers. De schuilplaats was meer bepaald bedoeld voor een batterij veldartillerie van de 37ste divisie, die hier de sector bezette. Het ongeveer één meter dikke dak uit gewapend beton is gegoten op golfplaten. Op het dak kunnen verschillende afdrukken van laarzen teruggevonden worden, aangebracht toen het beton nog nat was.

Op Duitse kaarten werd de Krommeweg aangeduid als Zick-Zack-Weg. De hoeve, die op Britse militaire kaarten met Derry House werd aangeduid, bevond zich iets meer noordoostwaarts, maar werd na de oorlog dichter tegen de straat heropgebouwd. In deze omgeving waren er nog bunkers opgetrokken.

• The Naval and Military Press in association with the National Archives 2008: The National Archives British Trench Map Atlas. The Western Front 1914-18, Britse militaire stafkaart Wytschaete, 28SW2, 13/5/1918.
  • The Western Front Association in association with the Imperial War Museum 2010 Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918, Great War Trench Map DVD Collection), Duitse militaire stafkaart Stellungskarte Wytschaete-Messines, Blatt IV, 27/8/1916.
  • OLDHAM P. 2014: Armageddon’s Walls. British pill boxes 1914-1918, Barnsley, 185-186.

Auteurs: Decoodt, Hannelore