Drie Duitse militaire posten Koekuit-Stellung

Beschrijving

Drie Duitse bunkers op de Duitse militaire begraafplaats langs de Klerkenstraat, op ongeveer 500 meter ten noorden van het dorp van Langemark, op ongeveer 200 meter ten zuiden van de Broenbeek.

Deze drie Duitse constructies maken deel uit van de ‘Koekuit-Stellung’, een onderdeel van de ‘Wilhelm-Stellung’ die hier tegen de vooravond van de Derde Slag bij Ieper uitgebouwd was, iets ten zuiden van de vallei van de Broenbeek. Het betreft drie gelijkaardige rechthoekige militaire constructies uit gewapend beton, dat tegen een houten bekisting was gegoten. De meest westelijke constructie meet ongeveer lengte 575 x breedte 360cm, met een dak van ongeveer 90cm dikte. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan noordelijke zijde zijn er telkens twee toegangen, die vandaag halfondergronds liggen.

De bunkers werden gerestaureerd en met elkaar verbonden via grote betonblokken met graniet waarin de namen van de legerafdelingen en studentenverenigingen zijn aangebracht, die hadden meegeholpen met de herinrichting van de begraafplaats in de jaren 1930. Deze betonblokken dienden de Koekuitstelling te visualiseren.

• Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Stellungskarte Diksmuide-Süd, Blatt IX, 20/7/1917.

Bron: WOI Relict (686): 3 Duitse schuilplaatsen militaire begraafplaats (Langemark - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore