erfgoedobject

Bunker C1

bouwkundig element
ID
308346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308346

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs de Emiel Clauslaan, tussen huisnummers 69 en 71 in.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen.

Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn van het bruggenhoofd net ten zuidoosten van het steunpunt Astene, aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie. De bunker zou als mitrailleurs- en commandopost bedoeld zijn. De bunker bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een schietopening voor mitrailleur aan zuidzuidwestelijke zijde. Een oreillon (uitstekende bunkermuur) aan de zuidelijke hoek diende ter bescherming van deze schietopeningen. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss of Colt.

De bunker was gecamoufleerd als een huisje. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte hoeken uit baksteen geplaatst, terwijl het geheel met een gecementeerde laag met baksteenmotief werd afgewerkt. De schietopeningen zaten verborgen achter een zogenaamde houten deur respectievelijk luiken uit gegalvaniseerd plaatijzer, waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Ook aan de westelijke bunkerzijde was nog een venster gesimuleerd. De bunker werd onder een zadeldak met rode pannen gebracht. Het toegangssas was voorzien van enkele betonnen treden.

Op bevel van de Duitse bezetter werden de ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. De toegang aan noordoostelijke zijde is deels terug opengemaakt. Voor zover zichtbaar, vertoont de bunker geen sporen van oorlogsgeweld.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Astene

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker C1 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308346 (Geraadpleegd op )