Bunker Se5

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Se5

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs de Aalbroekstraat, op een perceel tussen de woning met huisnummer 17 en het bedrijf met huisnummer 27.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De steunpunten waren iets vóór de voorste verdedigingslijn ingericht en konden vanuit drie richtingen worden verdedigd.

Het steunpunt Semmerzake lag op een hoogte, die aan westelijke, zuidelijke en oostelijk zijde verdedigd werd met 13 bunkers, die vrij dicht bij elkaar waren opgericht. De kern van dit steunpunt bestond uit twee zware en dicht bij elkaar gelegen geschutbunkers op de westelijke flank van de hoogte, met name Se2 en Se3.

Bunker Se5 lag vooraan, aan de zuidelijke zijde van dit steunpunt. De bunker bevat een toegangssas en één ruimte met een schietopening voor een mitrailleur in zuidoostelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd op de schietrichting van de nabijgelegen bunker Se6. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur. De schietopening werd bijkomend beschermd door een oreillon (uitstekende bunkermuur) ter hoogte van de zuidelijke hoek.

De bunker werd gecamoufleerd als een bijgebouw bij een hoeve. Hiertoe werd de bunker met baksteen ommuurd en werden venster- en deuropeningen gesimuleerd. Het schietgat stak verborgen achter twee luiken uit gegalvaniseerd ijzer, waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Op de bunker was een zadeldak met blauwe dakpannen gelegd. De toegangsput was in baksteen uitgemetseld en te bereiken via klimijzers.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 in principe dichtgemetseld.

• JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore