erfgoedobject

Bunker A29

bouwkundig element
ID
308350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308350

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen langs het Tramplein, tussen Tramplein nummer 3 en Tramstraat nummer 1.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn tussen de weerstandsnesten Muntekouter en Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidwestelijke zijde. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker A28. De schietopeningen werden bijkomend beschermd door een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek. Het toegangssas was te bereiken via klimijzers. De bunker was voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur en een Hotchkiss- of Coltmitrailleur.

De bunker werd gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje. Hiertoe werd de bunker met baksteen ommuurd en werden beide schietgaten elk afgesloten met twee luiken in gegalvaniseerd plaatijzer, waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Ook aan andere zijden werden raamopeningen gesimuleerd. Het toegangssas stak achter een nu verdwenen bakstenen portaal met houten deur. Op de bunker was een zadeldak aangebracht, bedekt met asbestleien, met een klein zadeldakje boven het toegangssas.

Voor zover zichtbaar vertoont deze bunker geen sporen van directe strijd. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Binnen in de bunker blijken niettemin enkele ijzeren onderdelen nog bewaard, waaronder de spilschroef voor de chardome-affuiten, haken en de ijzeren dragers voor wandrekken.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Moortsele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker A29 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308350 (Geraadpleegd op )