erfgoedobject

Bunker A38

bouwkundig element
ID
308351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308351

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen ten noorden van de Schoolstraat, tussen huisnummers 49 en 53 in.  

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de voorste verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening aan noordoostelijke zijde. Zodoende was het bereik van deze bunker afgestemd op dat van bunker A39 en A40. Een ‘oreillon’ (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. De bunker was voorzien op de opstelling van mitrailleurs van het type Maxim, Hotchkiss en Colt. Het toegangssas was bereikbaar via betonnen treden.

De bunker was gecamoufleerd als een bijgebouw bij een hoeve. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter gemetselde hoeken gebracht. Het geheel werd gecementeerd met het motief van zogenaamde ‘assestenen’, waarmee stenen uit hoogovencement worden bedoeld. De schietopeningen staken achter luiken uit gegalvaniseerd plaatijzer, waarop houten raamprofielen waren aangebracht. Ook aan een andere zijde werd een raamopening gesimuleerd. Op de bunker werd een zadeldak opgetrokken, belegd met rode dakpannen. Een haag diende de constructie bijkomend aan het zicht te onttrekken.

In deze regio werd zwaar gevochten in mei 1940. In deze bunker werden na deze gevechten twee dode en één zwaar gewonde Belgische militair teruggevonden, die later aan zijn verwondingen zou bezwijken. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 in principe verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld. Bij deze bunker blijken de ijzeren onderdelen, zoals de glijbogen van de chardome-affuiten, haken en de dragers voor de wandrekken nog aanwezig.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Gijzenzele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker A38 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308351 (Geraadpleegd op )