erfgoedobject

Bunker C16

bouwkundig element
ID
308352
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308352

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van de woning Brielstraat 45.  

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg. Volgens zijn nummering diende de bunker te fungeren als commandopost.

De bunker bestond uit één toegangssas en twee bunkerruimtes elk voorzien van een getrapte schietopening voor mitrailleur aan zuidelijke zijde. Een oreillon (uitstekende muur) diende als bijkomende bescherming van deze schietopeningen. Via betonnen treden kon het toegangssas bereikt worden. De bunker was voorzien op de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim.

De bunker was gecamoufleerd als een bijgebouw. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter gemetselde bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd. Op de bunker werd een zadeldak met asbestgolfplaten aangebracht, op het toegangssas lag een plat dak met geprofileerde dakrand. De schietgaten zaten verborgen achter houten luiken, waarop houten raamprofielen waren aangebracht. Enkele fruitbomen en een haag dienden als bijkomende camouflage.

Voor zover zichtbaar, zijn er geen sporen van oorlogsgeweld op de bunker terug te vinden. Op bevel van de Duitse bezetter werden in principe ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Gijzenzele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker C16 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308352 (Geraadpleegd op )