erfgoedobject

Bunker D18

bouwkundig element
ID
308353
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308353

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker D18
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van Langemunt 1, op grondgebied van Melle.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. Deze bunker maakte deel uit van de tweede verdedigingslijn ten noordoosten van het weerstandsnest Betsberg.

De bunker bestaat uit een toegangssas en twee bunkerruimtes, elk met een getrapte schietopening voor mitrailleur aan noordoostelijke zijde. Zodoende was het schootsveld afgestemd met dat van bunker C17. De bunker was ingericht voor de opstelling van mitrailleurs van het type Maxim, Hotchkiss of Colt. Een oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek diende als bijkomende bescherming van deze schietopening. Het toegangssas kon via betonnen treden bereikt worden.

De bunker werd gecamoufleerd als een bijgebouw. Hiertoe werden de afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd. Eén schietopening stak verborgen achter een zogenaamde houten deur, de andere achter een zogenaamde raamopening, die was gesimuleerd aan de hand van twee luiken uit gegalvaniseerde plaatijzer, waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Op de bunker werd een zadeldak met rode dakpannen aangebracht, boven het toegangssas was dit een plat dakje met geprofileerde dakrand. Rondom rond is een zwart geverfde plint waarneembaar.

Op de bunker zijn er mogelijk kogelinslagen terug te vinden. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 dichtgemetseld.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Melle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker D18 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308353 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.