erfgoedobject

Bunker Se4

bouwkundig element
ID
308354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308354

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker Se4
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bruggenhoofd Gent
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gelegen in de tuin van Aalbroekstraat 28.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent ter verdediging van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De steunpunten waren iets vóór de voorste verdedigingslijn ingericht en konden vanuit drie richtingen worden verdedigd.

Het steunpunt Semmerzake lag op een hoogte, die aan westelijke, zuidelijke en oostelijk zijde verdedigd werd met 13 bunkers, die vrij dicht bij elkaar waren opgericht. De kern van dit steunpunt bestond uit twee zware en dicht bij elkaar gelegen geschutbunkers op de westelijke flank van de hoogte, met name Se2 en Se3.

Bunker Se4 lag aan de zuidelijke zijde van het steunpunt Semmerzake. De bunker bevat een toegangssas en één ruimte met een schietopening voor een mitrailleur in zuidelijke richting. Van hieruit kon de zuidelijke flank van de hoogte waarop Semmerzake gelegen is, onder vuur genomen worden. De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim en Browning FM30.  

De bunker was gecamoufleerd als een bakstenen gebouwtje. Hiertoe werd de betonnen bunker volledig met baksteen ommuurd. De schietopening stak verborgen achter twee luiken. Ook aan andere zijden werden er raamopeningen gesimuleerd, aan de hand van een gegalvaniseerde metalen platen waarop houten raamprofielen waren gekleefd. Op de bunker was een zadeldak met rode dakpannen geconstrueerd. Bij de toegang werd een betonnen trap aangelegd.

Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen in 1941 verwijderd en werden bunkeropeningen in 1944 in principe dichtgemetseld.

 • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.

Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Aalbroekstraat

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bunker Se4 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.