Betonnen militaire constructie gelegen op het domein Geraardbergse Steenweg 38, op 35 meter ten zuidwesten van de woning.
Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.
Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.
Bunker Be21 ligt aan de oostelijke zijde van het weerstandsnest Betsberg. De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur. Deze schietopening is naar het zuid-zuidwesten gericht, in afstemming met het schootsveld van de bunker Be20. De schietopening werd bijkomend beschermd door een ‘oreillon’ (uitstekende muur). De bunker was voorzien voor de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim en Browning FM 30. Bij de toegang zijn er betonnen treden.
De bunker werd gecamoufleerd als gebouwtje, horende bij het landhuis. Hiertoe werden de meeste afgeronde betonnen hoeken van de bunker achter rechte bakstenen hoeken gebracht en werd het geheel gecementeerd. In de cementlaag werd het motief van zogenaamde ‘assestenen’ ingebracht, waarmee grotere stenen uit hoogovencement worden bedoeld. Het platte dak werd met geprofileerde dakranden afgewerkt. De schietopening stak achter houten luiken waarop houten raamprofielen werden bevestigd. Ook aan andere zijden werden zogenaamde vensteropeningen gesimuleerd. In de bouwvoorschriften werd gestipuleerd dat de bomen rondom rond de bunker maximaal behouden dienden te blijven.
De bunker vertoont wellicht wat sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen van de bunkers in 1941 in principe verwijderd. Bunkeropeningen dienden in 1944 te worden dichtgemetseld, maar zijn vandaag terug (deels) opengemaakt.
- JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.