erfgoedobject

Bunker Be19

bouwkundig element
ID
308358
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308358

Beschrijving

Betonnen militaire constructie gelegen in het bos van de Betsberg. De bunker ligt vrij centraal op de hoogte.

Het betreft een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze verdedigingsstelling werd tussen 1934 en 1938 aangelegd op acht kilometer ten zuiden van Gent en maakte deel uit van het nationaal reduit. De aanleg hiervan kaderde in de fortificatiepolitiek die België na de Eerste Wereldoorlog voerde.

Het eigenlijke bruggenhoofd was opgebouwd uit twee weerstandsnesten – Betsberg en Muntekouter – en drie steunpunten – Semmerzake, Eke en Astene. De weerstandsnesten en steunpunten waren met elkaar verbonden via een courtine, bestaande uit drie verdedigingslijnen. De weerstandsnesten dienden rondom rond verdedigd te worden en moesten op zichzelf kunnen standhouden, ook in het geval de rest van de bunkerlinie zou vallen. De 22 bunkers van het weerstandsnest Betsberg stonden dicht bijeen. In het weerstandsnest zijn heel verscheiden bunkertypes terug te vinden.

Bunker Be19 lag vrij centraal in het weerstandsnest Betsberg. De bunker bestaat uit een L-vormig toegangssas en twee bunkerruimtes elk met een schietopening voor mitrailleur, met een schootsveld in oostnoordoostelijke richting. Dit schootsveld was afgestemd op dat van bunker Be20. Deze schietopeningen konden afgesloten worden met een metalen valluik en werden bijkomend beschermd door een vrij grote oreillon (uitstekende muur) ter hoogte van de zuidoostelijke hoek. De bunker was voorzien in de opstelling van een mitrailleur van het type Maxim, Hotchkiss en Colt. Het toegangssas kon betreden worden via betonnen treden.

Bij wijze van camouflage diende de bunker zo goed mogelijk op te gaan in zijn omgeving. Hiertoe werd op het dak een soort van bloembak uitgewerkt met lage randen, waarin platen met bitumen ter isolatie en aarde werden aangebracht zodat er ook op het dak begroeiing zou komen. Een zinken goot werd aangebracht om het overtollige water af te voeren. De nog zichtbare delen van de bunker werden gecamoufleerd aan de hand van betonnen bulten ('enduit Tyrolien mamelonné'), die nog steeds aanwezig zijn. Hierop werd camouflageverf aangebracht. Aanplantingen rond de bunker dienden bij de bouw maximaal behouden te blijven.

Op het eerste zicht vertoont de bunker geen sporen van oorlogsgeweld. Op bevel van de Duitse bezetter werden ijzeren onderdelen van de bunkers in 1941 in principe verwijderd. Bunkeropeningen dienden in 1944 te worden dichtgemetseld, maar bij deze bunker zijn die vandaag helemaal open.

  • JANSSEN E. 2007: Bruggenhoofd Gent, België onder de wapens 26, Erpe.
  • JANSSEN E. 2008: Bruggenhoofd Gent: zes bijzondere bunkers in Betsberg bos, Vesting 2, 2-6.

Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Bruggenhoofd Gent

  • Is deel van
    Geraardsbergse steenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bunker Be19 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308358 (Geraadpleegd op )