Gedenkzuil Den Engel

Beschrijving

De gedenkzuil op de top van de Kemmelberg, met een overwinningsgodin, is van de hand van architect Cordonnier uit Rijsel. Het gedenkteken is gericht naar de lager gelegen ‘Ossuaire’ en wil herinneren aan de vele Fransen die hier in het voorjaar van 1918 vochten tijdens de Slag om de Kemmelberg. Op de zijkanten staan de eenheden vermeld, die betrokken waren bij de gevechten van april 1918. In de volksmond werd het gedenkteken omgedoopt tot ‘de treurende Engel’ of ‘Den Engel’.

Het gedenkteken werd onthuld op 18 september 1932 in aanwezigheid van een aantal personaliteiten. Oorspronkelijk was de obelisk bekroond met een Franse soldatenhelm met laurierkrans. Deze verdween echter in de jaren ’70 na een blikseminslag.

Kenmerken

Op een zeer groot platform met drie treden staat een hoge gedenkzuil van wit cement met rechthoekige basis, overgaand in een veelhoek en naar boven toe versmallend. Op de sokkel voor de zuil staat het beeld van de overwinningsgodin in Grieks gewaad, met haar vleugels gespreid tegen de beide zijden van de zuil. In elke hand houdt zij een lauwerkrans.

Net onder de top op de voorzijde is een bloemkrans uitgevoerd in reliëf, met in het midden twee ineengewerkte initialen 'RF'.

Op de sokkel: "AUX SOLDATS FRANÇAIS 1914-1918". Op de linkerkant van de zuil: "GRANDES / UNITES FRANCAISES / ENGAGEES DANS LES COMBATS / DES MONTS DE FLANDRE / 15-30 AVRIL 1918 / DETACHEMENT D’ARMEE DU NORD / GENERAL DE MITRY / 2e CORPS DE CAVALERIE / GENERAL ROBILLOT / 28e D.I. GENERAL MADELIN / DU 15 AU 26 AVRIL / 39e D.I. GENERAL MASSENET / DU 26 AU 30 AVRIL / 154e D.I. GENERAL BRETON / DU 15 AU 29 AVRIL / 31e D.I. GENERAL MARTIN / A PARTIR DU 30 AVRIL / 3e DIVISION DE CAVALERIE". Op de rechterkant van de zuil : ‘‘GRANDES / UNITES FRANCAISES / ENGAGEES DANS LES COMBATS / DES MONTS DE FLANDRE / 15-30 AVRIL 1918 / DETACHEMENT D’ARMEE DU NORD / GENERAL DE MITRY / 36e CORPS D’ARMEE / GENERAL NOLLET / 34e D.I. / GENERAL SAVATIER / 133e D.I. / GENERAL VALENTIN / 2e & 6e DIVISIONS DE CAVALERIE". Op de achterkant "PREMIERE PIERRE 4 JUILLET 1932".

Uitvoering: L.S. Cordonnier, Arch. D.P.L.G. à Lille (gesigneerd); A. Masselot et ses Fils, Sculpteurs à Lille (gesigneerd); Thomas Frères, Entr. à Lille (gesigneerd)

• CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • S.N. 2006: De Slag om de Kemmelberg april – september 1918. Wandeltocht tussen Kemmel en Loker in het spoor van Franse soldaten, met waar gebeurde persoonlijke verhalen in een vernietigende oorlog”, Verhalen voor onderweg, gemeentebestuur Heuvelland.
  • VERBEKE R. 1998: De Franse gedenktekens op de Kemmelberg, Gidsenkroniek Westland, 4.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002405, Franse begraafplaatsen.