erfgoedobject

Naamsteen John McCrae

bouwkundig element
ID
308373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308373

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Naamsteen John McCrae
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Essex Farm Cemetery
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Essex Farm Cemetery
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vóór de begraafplaats Essex Farm Cemetery staat een provinciale 'Naamsteen' ter herinnering aan het 'John McCrae – In Flanders Fields – 3 mei 1915'.

Naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Koning Albert I en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, richtte de Provincie West-Vlaanderen tussen 1984 en 1988 - in verschillende reeksen - 25 gedenktekens op, 'Naamstenen' genoemd. Ze werden vooral in de frontstreek geplaatst op die locaties, waar niets meer aanwezig was dat herinnerde aan bepaalde belangrijke gebeurtenissen of installaties uit de Eerste Wereldoorlog.

Op de naamsteen nabij de Kanaalsite John McCrae, die opgericht werd in 1985, is in plaats van gebruikelijke monogram van Koning Albert een klaproos aangebracht. De klaproos is door het gedicht van John McCrae hét symbool geworden van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog en haar ontelbare slachtoffers. De gedenkstenen werden ontworpen door J. Vansteenkiste. De uitvoering is van de hand van P.H. Boudens (ontwerper en uitvoerder opschriften) - J. Hollevoet (spanbeton sokkel).

Rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen (80 x 80 x 10 centimeter) uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd. Bovenaan staat het gekleurde wapenschild van de provincie West-Vlaanderen in geanodiseerd aluminium. Daaronder de tekst 'John McCrae - In Flanders Fields - 3 mei 1915'. De letters zijn diep V-vormig in de steen gekapt en lichtgrijs gepatineerd. Onderaan is een klaproos gegrift in de steen.

Hoogte 140 x breedte 50 x diepte 20 centimeter.

 • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
 • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002417, Britse militaire begraafplaatsen te Ieper (Boezinge en Sint-Jan).
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Essex Farm Cemetery

 • Is gerelateerd aan
  Kanaalsite John McCrae

 • Is gerelateerd aan
  Medische post John McCrae

 • Is deel van
  Diksmuidseweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Naamsteen John McCrae [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308373 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.