erfgoedobject

Duitse bunker New Zealand Memorial Park

bouwkundig element
ID
308383
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308383

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eén van twee Duitse bunkers, gelegen aan de zuidwestelijke zijde van het New Zealand Memorial Park. Deze gedenksite ligt langs de Nieuw Zeelandersstraat. Deze bunker, opgetrokken aan de hand van gewapend beton, gegoten tegen een houten bekisting, betreft de meest zuidelijke bunker.

Historische beschrijving

Het vergt weinig verbeelding om zich voor te stellen dat de heuvelrug van Mesen – gekend als Messines Ridge – strategisch heel belangrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvelrug domineert duidelijk de lager gelegen omgeving. Er werd dan ook hevige strijd geleverd om de heuvelrug, die met tal van tunnels en militaire versterkingen versterkt was.

Mesen werd door de Duitse 26ste Divisie veroverd op de 1st Cavalry Division op 31 oktober - 1 november 1914. Op 6 en 7 november probeerden Franse troepen zonder succes het dorp te heroveren. Op 7 juni 1917 heroverde de New Zealand Division het dorp tijdens de Slag bij Mesen (Mijnenslag). Tijdens het Duitse Lente-Offensief werd het door de Duitsers op de South African Brigade heroverd op 10-11 april 1918. Uiteindelijk kwam het dorp weer in Britse handen op 28-29 september 1918.

De twee bewaarde bunkers van het New Zealand Memorial Park werden tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken als deel van de Duitse eerste linie, vooraleer de Mijnenslag van 7 juni 1917 zich voltrok. Op Britse militaire stafkaarten wordt dit Duitse verdedigingssysteem aangeduid met Uhlan. Deze bunker is opgetrokken aan de hand van gewapend beton, gegoten tegen een houten bekisting. Vanaf de richel konden de Duitsers de lagergelegen vijand observeren en desnoods onder vuur nemen.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen constructie van circa 500 op 500 centimeter, gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is verstevigd met ronde bewapeningsijzers. In het dak dat meer dan één meter dik is, zit een opening voor telefoondraden. Aan de noordoostelijke zijde van de bunker is er een richel, met links en rechts erboven twee rechthoekige openingen. In de zijmuren links en rechts van deze richel zijn er twee deuropeningen, die via een gang toegang verschaffen tot de binnenruimte.

  • BOURGEOIS H. 1993: Une archéologie originale: les abris de la guerre de 1914-1918 dans la région de Comines-Warneton, Mémoires de la société d’histoire de Comines-Warneton et de la région, Tome XXIII.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National Archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Batteriekarte Wytschatebogen, 1/20.000, 2/6/1917.
  • The Imperial War Museum Trench Map Archive on CD-rom [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum], Ploegsteert, 28 SW4, 4b, 1/4/1917. 

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002424, Oorlogsgedenktekens te Mesen (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    New Zealand Memorial Park

  • Is gerelateerd aan
    Duitse bunker New Zealand Memorial Park


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Duitse bunker New Zealand Memorial Park [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308383 (Geraadpleegd op )