erfgoedobject

Duits militair postje II Praatbos

bouwkundig element
ID
308401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308401

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eén van drie Duitse betonnen militaire postjes uit de Eerste Wereldoorlog in het Praatbos. Het gaat om zeer kleine constructies, die verspreid staan in het bos.

Net ten westen van het Praatbos wordt tijdens de oorlog de III. Stellung uitgebouwd, de derde lijn van de eerste Duitse verdedigingslinie.

In en rond het Praatbos ontplooit zich tijdens de oorlog een drukke militaire activiteit. Er zijn kantonnementen ingericht waarvan vandaag de dag nog sporen bewaard gebleven zijn, waaronder een Duitse officiersmess, de Duitse militaire begraafplaats – een tweede kleinere Duitse begraafplaats aan de noordrand van het Praatbos (waarschijnlijk het Friedhof Klein-Praatbosch) is opgeheven – en een Duitse gedenkmuur.

Langs de Houtlandstraat wordt een tramspoor aangelegd, dat Leke via Lappersfort (kruispunt Lappersfortstraat en Moerestraat), Praatbos en Wikkelaar (kruispunt Houtlandstraat en Wijnendalestraat) met Kortewilde (Vladslo) verbindt. Net ten noorden van het Praatbos, langs de Brugse Heerweg, takt dit tramspoor af in westelijke richting. Tussen het Praatbos en de Wikkelaar (het kruispunt van de Houtlandstraat met de Wijnendalestraat) is er een laad- en loskaai. Hier zijn onder meer Zivilarbeiter ingezet, die wagons dienen te laden en lossen ter hoogte van een opslagplaats voor keien, hout en ander materiaal.

In en rond het Praatbos zijn er volgens de inlichtingen van het Belgische leger ook batterijen met Duitse kanonnen opgesteld. Dit wordt eveneens bevestigd in de getuigenissen van Zivilarbeiter. Op 5 november 1917 bijvoorbeeld vermoedt het Belgische leger dat er onder meer in het westelijke deel van het Praatbos een kanon van 15cm opgesteld staat. Vanuit kabelballonnen worden de vijandelijke bewegingen aan de IJzervlakte geobserveerd. De omgeving van het Praatbos wordt dan ook regelmatig door de geallieerden onder vuur genomen.

Opvallend is dat de drie Duitse postjes elk op een eigen manier geconstrueerd zijn.

Wat de oorspronkelijke functie van de drie kleine constructies was, kan niet met zekerheid vastgesteld worden. Aan de hand van de beperkte grootte van de drie constructies en hun verspreide ligging in het Praatbos lijkt het waarschijnlijk dat de constructies fungeerden als opslagplaatsen voor munitie voor de vlakbij gelegen batterijen. In ieder geval vormen de drie bewaarde postjes – naast de officiersmess, het Duitse gedenkteken en uiteraard de Duitse militaire begraafplaats – belangrijke materiële getuigen van de drukke militaire activiteiten in en rond het Praatbos tijdens ’14-’18.

Beschrijving

Dit betonnen postje ligt ten westen van de Duitse militaire begraafplaats. Het betreft eveneens een kleine, halfondergrondse betonnen constructie met vierkant grondplan van 193 x 193cm. De constructie steekt maximaal één meter boven het huidige grondoppervlak uit. De muren zijn circa 35cm dik. Aan de buitenzijde is het beton gegoten tegen horizontaal geplaatste houten balken en aan zuidelijke zijde tegen houten beplanking. In het dak is een ijzeren profiel zichtbaar. Aan de binnenzijde is het beton tegen een houten bekisting gegoten. Er zijn ook bakstenen zichtbaar. De deuropening aan zuidelijke zijde is 55cm breed. In de hoeken van de anders volledig gesloten binnenruimte zijn verticale uitsparingen aanwezig.

 • Koninklijk Legermuseum, Collectie luchtfoto's Eerste Wereldoorlog: Praatbos, nummer 5213, 22/8/1917.
 • Koninklijk Legermuseum, Fonds Zesde Legerafdeling, doos 56, plan ARMEE BELGE, G.H.Q., 2me SECTION, Batteries actives Dixmude, 5/11/1917.
 • Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten: Nieuport Plan Directeur Armée Belge, 5/9/1918.
 • DEBLAERE A. 1979-1980: Mijn levensverhaal periode 1914-18, Ledenblad Heemkundige Kring David Jonckheere Aartrijke, 3.11, 3.12, 4.14, 4.15.
 • S.N. s.d. [1938]: Deutsche Kriegsgräberstätten in Belgien. Amtl. Deutschen Kriegsgräberdienst in Belgien.
 • S.N. 1989: De grote oorlog - levende getuigenissen, Coclariensia, 4.2.
 • VON MÜLMANN D. & MOHS D. 1935: Geschichte des Lehr-Infanterie-Regiments und seiner Stammformationen, Zeulenroda.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.001/32003/108.1, Drie Duitse militaire postjes (WO I) Praatbos, Houtlandstraat zn (DECOODT H., 2012)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duits militair postje I Praatbos

 • Is gerelateerd aan
  Duits militair postje III Praatbos

 • Is deel van
  Houtlandstraat (Vladslo)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Duits militair postje II Praatbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.