erfgoedobject

Voetweg als deel van de Viae Romanae Bavay-Velzeke

landschappelijk element
ID
308402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308402

Beschrijving

De Viae Romanae is een 85km lang tracé, die onder Romeins bewind als verbindingsweg functioneerde tussen Bavay en Velzeke.

In het landschap zijn nog tal van relicten van deze Romeinse heerweg terug te vinden. Het segment net ten zuiden van Opbrakel, gaande van het kruispunt Herenhof, Sint-Liebertusdreef en Pieter Hoelmanstraat tot aan de Leinstraat, heeft hoge landschappelijke kwaliteiten.

Deze onverharde voetweg gaat over de volledige lengte (circa 800m) kaarsrecht door het landschap en volgt geleidelijk de helling naar de Leinstraat omhoog. Op het digitale hoogtemodel is zichtbaar dat de weg aan de top van de helling licht verdiept in het landschap is ingebed, wellicht om de hellingsgraad zo goed mogelijk aan te houden en de klim gestaag te laten verlopen. Zowel naar het noorden als naar het zuiden loopt het rechte tracé verder als autoweg. Langs de voetweg zijn er fraaie zichten naar de vallei van de Sassegembeek en Nederbrakel.

  • AGIV, Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II, multidirectionele hillshade 0,25m (geraadpleegd op 12 oktober 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Brakelbos

  • Is deel van
    Opbrakel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Voetweg als deel van de Viae Romanae Bavay-Velzeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308402 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.