Trompetboom bij Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus

Beschrijving

De tijdens de 19de eeuw aangelegde tuin bij het voormalige gasthuis van de abdij omvat onder andere een merkwaardige trompetboom (Catalpa bignonioides Walter). De boom had in 1991 een stamomtrek van 2,84 meter. De totale hoogte van de boom bedroeg op dat moment 16 meter. Op de lijst van de Belgische Dendrologische Vereniging was de boom op dat moment de achtste dikste trompetboom van Vlaanderen. Deze opgaande boom behoort daarmee vandaag nog tot de dikste trompetbomen.

In de aanpalende tuin stond in 1991 een tweede exemplaar met een omtrek van 3,7 meter, maar deze boom was reeds door een storm geveld. De jaarringen van deze boom konden niet meer geteld worden. Vermoedelijk waren de twee exemplaren op hetzelfde moment aangeplant.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000963, Voormalig gastenhuis van de Norbertijnabdij met omgeving (VAN DEN BOSSCHE H., 1996).
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig

Vervanging van boom

De boom is in 2021 afgestorven. Er werd door de eigenaar in 2023 een zaailing van de oude Catalpa geplant op dezelfde plek.