erfgoedobject

Britse bunker Machine Gun Farm

bouwkundig element
ID
308415
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308415

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buurloofhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Buurloofhof met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie ingebouwd in schuur van boerderij Adriaansensweg 31, op ongeveer 100 meter ten noorden van de N38, op ongeveer één kilometer ten zuiden van Brielen en ongeveer twee kilometer ten noordwesten van het station van Brielen. Omgeving is landelijk en vlak.

Historische beschrijving

In de omgeving van deze boerderij, die Machine Gun Farm of Bibge Cottage genoemd werd op Britse stafkaarten, waren rangeerplaatsen van spoorwegen en depots aanwezig. De boerderij werd een groot deel van de oorlog gebruikt als medische post. Ten gevolge van het Duitse Lente-Offensief, toen de verdediging in het achterland gereorganiseerd moest worden, bouwde de 57th Field Company Royal Engineers er een bommenvrije commandopost voor brigades die de Brielen Defence Line verdedigden.

Kenmerken

Betonconstructie gebouwd in schuur. Enkele een deel van de betonnen buitenmuur is nog zichtbaar. Het beton is verstevigd met houten en ijzeren balken.

  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron     : WOI Relict (717): Britse bunker Machine Gun Farm (Brielen - WOI)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Hoeve Buurloofhof


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Britse bunker Machine Gun Farm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308415 (Geraadpleegd op )