Gedenkteken Queen Victoria Rifles

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Gedenksite Hill 60

Gedenkteken voor de 'Queen Victoria Rifles' bovenaan op de heuvel, gekend als Hill 60.

Historische achtergrond

De 'Queen Victoria Rifles', in feite het 9de bataljon van het 'London Regiment', behoorde tot het 'Territorial Army', het nationale Britse reserveleger dat in 1908 was opgericht. Ze maakte deel uit van de 13de brigade. In april 1915 boden ze met hun sectie 'Machine Gun' hulp tijdens de aanval die volgde op de ontploffing van 5 mijnen op 17 april 1915. Ook de volgende dagen zou een deel van het bataljon deelnemen aan de gevechten. Deze eenheid behaalde op Hill 60 een Victoria Cross (V.C.), dankzij de heldendaden van Lt. G. Harold Woolley in de nacht van 20 op 21 april 1915. Woolley, die tijdens de oorlog nog tot 'Captain' zou promoveren en na de oorlog zijn opleiding als geestelijke voltooide, onthulde het gedenkteken. Het gedenkteken raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door Duitse troepen. Nadien werd een meer bescheiden versie van het gedenkteken geplaatst.

Kenmerken

Op een hoog en breed gecementeerd podium, dat schuin oploopt en waarop twee treden uit hardsteen aangebracht zijn, staat een meerdelige geprofileerde sokkel. Hierop bevindt zich een gedenksteen met aan de voorzijde een zware luifel door twee kraagstenen ondersteund. Alles uitgevoerd in hardsteen. Daaronder is een bronzen plaat bevestigd. Op de gedenkplaat: bovenaan 'Hill 60; Ypres 1915 17; Somme 1916 18; Arras; Scarpe 1917; Cambrai 1917', in het midden het kenteken van de 'Queen Victoria Rifles' met kroon en banderol en de volgende teksten 'S. Africa 1900-02', 'Vis unita fortior'. Rechts van het kenteken 'Villers; Bretonneux; Amiens; Hindenburg Line; France & Flanders; 1914 1918'. Hieronder volgt de tekst 'On this spot was erected in 1923 a memorial to all ranks of Queen Victoria's Rifles who gave their lifes for their country in the first world war 1914-1918'. 'The memorial having been destroyed in 1940 by the Germans this plaque has been placed by the regiment on some of the original stones of the memorial to perpetuate their memory, and in grateful remembrance of those who gave their lifes in the second world war 1939-1945'.

Gegrifte en wit beschilderde letters.

Hoogte 317 cm x breedte 394 cm x diepte 396 cm

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60 (Slagveld België 2), Erpe.
  • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (785): Gedenksteen Queen Victoria's Rifles (Zillebeke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele