Gedenkteken 14th Light Division

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Gedenksite Hill 60

Beschrijving

Gedenkteken voor de 14th Light Division, opgericht naast de gedenksite Hill 60. Dit gedenkteken stond oorspronkelijk in Railway Wood, maar omdat het gedenkteken er onderhevig was aan verzakkingen, werd het in september 1978 overgeplaatst naar Hill 60.

De 14th Light Division streed aan de zijde van de 35ste divisie mee bij de bevrijding van de omgeving van Hill 60 en The Bluff. Op 25 september 1915 verloor deze divisie heel wat manschappen bij gevechten in de omgeving van Railway Wood.

Kenmerken

Op een gedeeltelijk betonnen, gedeeltelijk hardstenen trede staat een hardstenen muur met verhoogd rechthoekig middendeel en twee zware hoeksteunen op basement. In het midden is een kleine driedelige sokkel ingewerkt in de muur, met een hoog kruis, waarvan de armen tot een ruit uitgewerkt zijn en versierd met een vierlob in reliëf.

Van links naar rechts: Op de linkse hoeksteun: 'Ypres 1915; Hooge; Bellewaarde', 'Somme 1916; Delville Wood; Flers; Courcelettes', 'Arras 1917; Telegraph Hill; Wancourt Ridge'; op het middengedeelte bovenaan 'In memory of the 14th Light Division', 'The Great War MCMXIV-MCMXVIII', daaronder links 'As in landed', '41st Infantry Brigade', '7th King's Royal Rifle Corps; 8th King's Royal Rifle Corps; 7th Rifle Brigade; 8th Rifle Brigade'; '42nd Infantry Brigade', '5th Oxford and Bucks Light Infantry; 5th King's Shropshire Light Infantry; 9th King's Royal Rifle Corps; 9th Rifle Brigade’; '43rd Infantry Brigade', '6th Somerset Light Infantry; 6th Duke of Cornwall’s Light Infantry; 6th King's Own Yorkshire Light Infantry; 10th Durham Light Infantry'.

Op het rechterdeel: 'In France in May MCMXV’; 'D' Squadron 1/1st Duke of Lancasters Own Yeomanry'; 'Divisional Cyclist Company'; '46th 47th 48th & 49th Brigades Royal Field Artillery'; 'Divisional Ammunition Column'; '61st, 62nd, and 89th Field Companies Royal Engineers'; 'Divisional Signal Company'; '8th Motor Machine Gun Battery'; '11th King's Liverpool Regiment Pioneers'; 'Divisional Train-100th 101st 102d & 103rd Companies Royal Army Service Corps'; '42nd 43rd and 44th Field Ambulances'; '26th Mobile Veterinary Section'; op de rechtse hoeksteun: 'Ypres 1917; Inverness Copse; Passchendaele’, 'Somme 1918; St Quentin; Avre', 'Ypres 1918'; uitgehouwen, zwart beschilderde letters. Naast het kruis op het verhoogde middendeel én op de sokkel van het kruis de kentekens.

Hoogte 516 cm x breedte 386 cm x diepte 209 cm

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60 (Slagveld België 2), Erpe.
  • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (782): Gedenksteen 14th Light Division (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele