erfgoedobject

Betonnen militaire post 1 Hill 60

bouwkundig element
ID
308431
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308431

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen militaire post 1 Hill 60
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Gedenksite Hill 60
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vermoedelijk van Duitse makelij, gezien het type golfplaten. De constructie maakt deel uit van het oorlogslandschap van de site Hill 60. Deze constructie ligt meer bepaald op ongeveer 30 meter ten zuidoosten van de Duits-Australische constructie.

De heuvel, die sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend geworden is als 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn), ontstond in de 19de eeuw tijdens de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen. Toen tijdens de oorlog bleek dat de heuvel een ideale uitkijkpost vormde voor de Duitsers, vanaf waar ze de Britse stellingen richting Ieper konden observeren, werd het strategisch belangrijk om de heuvel in handen te hebben en te houden. Vandaar dat er tijdens de oorlog zwaar om gevochten werd.

Deze heuvel werd op 10 december 1914 door de Duitse 39ste Divisie veroverd op het Franse 'XVIème Corps d'Armée'. Op 17 april 1915 veroverde de Britse 5de Divisie de heuvel, nadat ze zes ondergrondse mijnen onder de Duitse stellingen tot ontploffing gebracht had. Nauwelijks drie weken later, op 5 mei 1915, heroverde het Duitse XV Korps de Britse stellingen, waarbij gifgas werd gebruikt (een eerdere Duitse gasaanval op 1 mei was mislukt). De heuvel zou in Duitse handen blijven tot juni 1917. De Duitsers bouwden er stellingen en versterkingen uit, terwijl de ondergrondse oorlogsvoering onverminderd doorging. Na de Mijnenslag van 7 juni 1917, toen ook twee dieptemijnen onder Hill 60 en de nabijgelegen Caterpillar tot ontploffing werden gebracht, kwam de heuvel opnieuw in geallieerde handen. Eind april 1918 wisselde de heuvel opnieuw van bezetter tijdens het Duitse Lente-offensief. Tenslotte zou Hill 60 op 28 september 1918 definitief veroverd worden door de 35ste Divisie, met de hulp van de 14de Divisie aan haar rechterflank.

Kenmerken

Bijna volledig ondergrondse constructie met gebogen dak, gegoten op golfplaten met fijne, diepe golving, die binnenin nog aanwezig zijn. De muren zijn gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostelijke kant is een deuropening (circa hoogte 140 x breedte 70 x diepte 50cm), met nog een scharnier aanwezig. Vóór deze deuropening buiten ligt een lage betonmuur van circa hoogte 90cm met vermoedelijk een betonnen vloer. De muren binnenin zijn witgekalkt. De binnenruimte meet ongeveer lengte 205 x breedte 280cm en is maximum 2m hoog.

 • CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60 (Slagveld België 2), Erpe.
 • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: WOI relict (1398): Betonconstructie nr. 1 Hill 60 (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Gedenksite Hill 60


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Betonnen militaire post 1 Hill 60 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308431 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.