erfgoedobject

Betonnen militaire post 2 Hill 60

bouwkundig element
ID
308432
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308432

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonnen militaire post 2 Hill 60
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Gedenksite Hill 60
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenksite Hill 60
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Betonnen militaire post, vermoedelijk van Duitse makelij, op de site Hill 60. De constructie ligt op ongeveer 30 meter ten zuidwesten van het gedenkteken voor de Queen Victoria Rifles.

De heuvel, die sinds de Eerste Wereldoorlog algemeen bekend geworden is als 'Hill 60' (60 verwijst naar de hoogtelijn), ontstond in de 19de eeuw tijdens de graafwerkzaamheden voor de aanleg van de spoorlijn Ieper-Komen. Toen tijdens de oorlog bleek dat de heuvel een ideale uitkijkpost vormde voor de Duitsers, vanaf waar ze de Britse stellingen richting Ieper konden observeren, werd het strategisch belangrijk om de heuvel in handen te hebben en te houden. Vandaar dat er tijdens de oorlog zwaar om gevochten werd.

Deze heuvel werd op 10 december 1914 door de Duitse 39ste Divisie veroverd op het Franse 'XVIème Corps d'Armée'. Op 17 april 1915 veroverde de Britse 5de Divisie de heuvel, nadat ze zes ondergrondse mijnen onder de Duitse stellingen tot ontploffing gebracht had. Nauwelijks drie weken later, op 5 mei 1915, heroverde het Duitse XV Korps de Britse stellingen, waarbij gifgas werd gebruikt (een eerdere Duitse gasaanval op 1 mei was mislukt). De heuvel zou in Duitse handen blijven tot juni 1917. De Duitsers bouwden er stellingen en versterkingen uit, terwijl de ondergrondse oorlogsvoering onverminderd doorging. Na de Mijnenslag van 7 juni 1917, toen ook twee dieptemijnen onder Hill 60 en de nabijgelegen Caterpillar tot ontploffing werden gebracht, kwam de heuvel opnieuw in geallieerde handen. Eind april 1918 wisselde de heuvel opnieuw van bezetter tijdens het Duitse Lente-offensief. Ten slotte zou Hill 60 op 28 september 1918 definitief veroverd worden door de 35ste Divisie, met de hulp van de 14de Divisie aan haar rechterflank.

Kenmerken

Nagenoeg volledig ondergrondse betonnen constructie van vermoedelijk circa 330 x 350cm. Het dak bestaat uit beton, samengesteld met grove kiezels, en was vermoedelijk vlak. Het heeft enkele ferme inslagen te verwerken gekregen. De rest van de constructie is gemaakt van fijn samengesteld beton. Het beton binnenin is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de zuidoostelijke kant is een deuropening zichtbaar. Er zijn diverse uitsparingen zichtbaar. Het plafond werd hoogstwaarschijnlijk verstevigd met stalen balken.

In de omgeving liggen diverse betonnen brokstukken.

 • CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Hill 60 (Slagveld België 2), Erpe.
 • COOMBS R. 2001: Before endeavour fades. A guide to the battlefields of the First World War, London.

Bron: WOI relict (1400): Betonconstructie nr. 2 Hill 60 (Zillebeke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Gedenksite Hill 60


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Betonnen militaire post 2 Hill 60 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308432 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.