Beschrijving

Deels herstelde, deels heropgebouwde hoeve met losse bestanddelen, gelegen middenin weilanden, in de nabijheid van de met populieren afgezoomde Kemmelbeek. U-vormige opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op geprofileerde houten modillons, rond een licht verhard erf; aflijnende gekasseide stoepen ter hoogte van de nutsgebouwen, bakstenen stoep voor boerenhuis. Varkensstal ten noordwesten, via recente tussenbouw met het boerenhuis verbonden. Geasfalteerde erfoprit, ten zuidoosten. Resten van boomgaard ten noorden en ten westen. Ten noordwesten, boerenhuis van drie traveeën + twee traveeën rechts, opkamer en één bouwlaag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Houten dakkapellen onder overkragend zadeldak met windveren. Getoogde kelderopeningen met diefijzers en betegelde lekdrempel onder de opkamer. Voorts, rechthoekige muuropeningen met houten kozijnconstructies, verdiept in korfboogomlijsting: beluikte vensters met geprofileerde wisseldorpel; deur met bovenlicht; kleine roedeverdeling; lekdrempels bestaande uit rode tegels. Ten zuidwesten, stalvleugel (nokrichting loodrecht op het huis) met links wagenhuisgedeelte. Klimmende dakvensters. Onderste muurpartijen van oudere bakstenen. Hersteld in 1920, zie geel bakstenen jaartal opgenomen in metselverband van de zijgevels, binnen een rechthoekig casement. Voornamelijk getoogde stalopeningen onder strekse latei. Houten hekken ter hoogte van het wagenhuis. Radvormig uilengat rechts en getoogd zoldervenster in linker zijgevel. Ten noordoosten, deels ingebouwde dubbele dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het huis) met van links naar rechts stal, privaat, dorsvloer, aardappelkelder, dorsvloer, tas, in in rechter zijgevel gedateerd 1908. Horizontale plankenbeschieting boven bakstenen voeting rechts. Getoogd zoldervenster in rechter zijgevel, naar analogie met de stalvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine