erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
308442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308442
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang ten noordoosten en ten noordwesten.

Ten noorden van het erf, boerenhuis (nok parallel aan de straat) in verbouwing uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Zeven traveeën; sporen van aangebouwd nutsgebouw rechts onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen in een vlakke omlijsting van gele baksteen, deuren in de derde en zevende travee. Houten kruiskozijnen met halfrond geprofileerde stijl en kalf; luiken. Rechts kozijndeur met accoladevormige tussendorpel en gedeeld bovenlicht. In de achtergevel, destijds opkamervensters. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen. In de rechter zijgevel, houten kozijnvenster en sporen van flankerende oculi.

Ten oosten, deels aangepaste 19de-eeuwse stal (nok loodrecht op het boerenhuis). Getoogde muuropeningen, gedichte lichtgleuven in de linker zijgevel. Ten zuiden, dwarsschuur- en stalvleugel uit de eerste helft van de 20ste eeuw (nok parallel aan het boerenhuis) met geïncorporeerd wagenhuis.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308442 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.