Frans militair ereperk

Beschrijving

Op het kerkhof van Westvleteren, achter (ten oosten van) de Sint-Martinuskerk, ligt een Frans militaire ereperk. Op de hoek van het kerkhof, langs Westvleterendorp, staat het oorlogsgedenkteken.

Historische achtergrond

De zone tussen het Ieperleekanaal van Ieper naar de IJzer en de weg Veurne-Ieper, met Oostvleteren en Woesten, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog nog tot de frontsector gerekend. Achter deze weg lagen de reserve- en piketzones, waartoe de kampementen bij De Wippe gerekend worden, evenals de zones van rust en halve rust zoals Westvleteren. In deze regio lagen verschillende spoorwegen voor de aan- en afvoer van militairen en materiaal. De eigenlijke frontlijn lag enkele kilometers meer naar het oosten, ter hoogte van het kanaal.

In de omgeving van Westvleteren werden Fransen gekantonneerd (onder meer bij Le Lion Belge en de Sint-Sixtusabdij). De eerste Franse begraafplaatsen ontstonden bij medische posten en rond de kerk. Vanaf januari 1915 werden ook Belgen in de omgeving gekantonneerd, maar ook begraven. In 1915 werd het dorp enkele keren gebombardeerd. Vanaf het voorjaar van 1917 werden ook Britse troepen in de omgeving gekantonneerd. Zij legden onder meer een vliegveld aan en richtten als voorbereiding van wat de Derde Slag bij Ieper zou worden, diverse medische posten (Casualty Clearing Stations) in, zoals Dozinghem. De bevolking werd op 28 juni 1917 nagenoeg volledig geëvacueerd.

Op het Franse militaire ereperk liggen 200 Franse doden begraven, waarvan er 18 niet geïdentificeerd konden worden. 166 onder hen, voornamelijk afkomstig uit het 38ste Division d'Infanterie en het 87ste Division d'Infanterie Territoriale zijn overleden tussen oktober 1914 en november 1915. 47 doden dateren van november 1914 (Eerste Slag bij Ieper), 53 doden dateren van mei 1915 (Tweede Slag bij Ieper). 20 Franse artilleristen zijn omgekomen in de zomer van 1917.

Kenmerken

Het Franse militaire ereperk op het kerkhof van Westvleteren heeft een rechthoekige plattegrond. Het terrein is vlak en wordt omgeven door een haag.

Het perk telt 189 Franse grafkruisen en Arabische grafstenen, in vier rijen aangelegd. Er zijn twintig Arabische grafstenen. Tussen de rijen is gras en bij de grafstenen zijn rozenstruiken geplant.

Er liggen 200 Franse doden begraven, waarvan er 18 niet geïdentificeerd konden worden. Er zijn twee dubbelgraven, drie grafstenen voor telkens drie doden en één grafsteen voor vier doden.

• KEPANOWSKI G. 2002: Présence des armées françaises en Flandres. Guerre de 14-18. Divisions d’infanterie et de cavalerie dans les Flandres françaises et belges, leurs passages entre le 2 août 1914 et le 11 november 1918. (Engagement, parcours, composition...) Document technique n° 01. Document à l intention de: Musée d’Ypres in Flanders Fields, Loker, onuitgegeven document, septembre 2002.
  • S.N. s.d.: Landschapskunst in de Westhoek. Vierde deelproject - Woesten, onuitgegeven dossier Provincie West-Vlaanderen.
  • In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Franse Leger [online], http://www.inflandersfields.be (geraadpleegd in 2005).
  • Fiches van Franse gesneuvelden [online], http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/ (geraadpleegd in 2005).
  • Westhoek Info, Parochies, Kerkelijk patrimonium, [online], http://www.westhoek.be/info/ned/parochies/gemeenten/body.asp (geraadpleegd op 27 juli 2004).
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: WOI Relict (1073): Frans militair ereperk op kerkhof (Westvleteren - WOI)