erfgoedobject

Kasseiweg Rampe

landschappelijk element
ID
308446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308446

Beschrijving

Het gekasseide wegdek gekend als ‘Rampe’ (ook nog ‘Kalkhovenberg’ genaamd) maakt deel uit van de Watermolenstraat en Rampe, een verbindingsweg tussen de Kalkovenstraat en de Keuzelingenstraat. Het gekasseide gedeelte bevindt zich tussen het kruispunt van de Rampe met de Kalkovenstraat en loopt tot halverwege de Watermolenstraat. Het tracé volgt middenin de akkers de flank van de heuvel te noorden van het Feelbos, langsheen het Kalkovenbos, een achttiende-eeuwse hoeve, en verder naar de beschermde watermolensite ‘Hoeve Hof ter Planken met watermolen’. De naam ‘Rampe’ verwijst naar een schuin hellend opgaande vlak, wat een passende beschrijving is van het reliëf waarop de kasseiweg gelegen is.

Het tracé zien we reeds op de Villaretkaart (1745-1748), maar de weg is pas vrij recent in de jaren ’90 gekasseid.

Hoewel het een jonge kasseiweg betreft, bepaalt deze mee het landelijke karakter van het omliggende landschap en is de weg opgenomen in het parcours van de wielerklassieker Ronde Van Vlaanderen. Vanaf deze weg zijn er mooie panoramische zichten richting de Paterberg.

  • Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400.

 


Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kluisbergen

  • Is deel van
    Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasseiweg Rampe [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308446 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.