erfgoedobject

Romeinse weg Tongeren-Maastricht- deel Burgemeester Marresbaan

archeologisch / landschappelijk element
ID
308448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308448

Beschrijving

Algemene situering

Tussen de Burgemeester Marreslaan in Lafelt-Vlijtingen en het Albertkanaal in Vroenhoven loopt over een afstand van 1200 m een wegtracé dat vermoedelijk teruggaat tot de Romeinse periode. De weg is grotendeels onverhard en loopt als losweg tussen akkers en laagstamboomgaarden. De laatste 275 meter is de weg half verhard met kiezel. Van op de weg zijn er open zichten op het agrarisch landschap rondom. Voor de aanleg van het Albertkanaal liep deze weg oorspronkelijk door tot in Maastricht. Op de Vandermaelenkaart wordt de weg aangeduid als Ancienne Chaussée Romaine.

Archeologische nota

Dit stuk Romeinse weg mag als een uiterst belangrijk historisch relict beschouwd worden, niet alleen omdat Civilis tijdens de Batavenopstand hierover in de richting van Tongeren optrok, maar ook omdat dit stuk van de weg een belangrijke rol speelde in de slag bij Lafelt op 2 juli 1747 tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748). De Ferraris vermeldde expliciet het ‘Champ de bataille’ op zijn kaart.

  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

  • NOUWEN R. 2021: De Romeinse Heerbaan. De oudste weg door door de lage landen, Gorredijk.

Auteurs :  Meylemans, Erwin
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Romeinse weg Tongeren-Maastricht- deel Burgemeester Marresbaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.