Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Valmeerstraat

archeologisch / landschappelijk element

Algemene situering

Tussen de Valmeerstraat en het kruispunt van de Tongersesteenweg met de Kruisherenstraat loopt over een afstand van 630 m de Romeinseweg, een wegtracé dat vermoedelijk teruggaat tot de Romeinse periode en deel is van het tracé Tongeren-Maastricht.

Archeologische nota

De weg is half verhard met kiezel en loopt als losweg tussen akkerland en een hoogstamboomgaard grenzend aan een stuk akkerland. Van op de weg zijn er open zichten rondom en op de kerktoren van Riemst. De Romeinse weg kruist vervolgens de Tongersesteenweg in de richting van Riemst en verdwijnt onder een woon- en KMO-verkaveling.

• NOUWEN R. 2021: De Romeinse Heerbaan. De oudste weg door door de lage landen, Gorredijk.

Auteurs: Meylemans, Erwin