Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Billerweg

archeologisch / landschappelijk element

Algemene situering

Tussen de Elderenweg en de Billerweg/Peperstraat ligt over een afstand van 200 meter een deel van het Romeinse wegtracé, de Oude Steenstraat. Het gaat om een half verhard pad dat uitkomt bij het voormalige 18de-eeuwse tolhuis met boomgaard. Op de kaart van de Ferraris wordt dit wegtracé aangeduid als Ancienne chaussée des Romains. In Millen werd reeds vóór 1696 tol geheven in de ‘Cruijsstraet aan’t eyxken’. Hiermee wordt verwezen naar het huidige kruispunt van de Oude Steenstraat met de Elderenweg. Op de Ferrariskaart staat het ‘Tol huys’ op zijn huidige plaats ingetekend. De aanwezigheid ervan illustreert hoe belangrijk de Romeinse weg tussen Tienen, Tongeren en Keulen in die tijd voor de handel was.

Archeologische nota

Vanaf de Billerweg/Peperstraat is de Romeinse weg nog herkenbaar in de perceelsgrens maar verdwijnt vervolgens ten gevolge van de ruilverkaveling onder de akkers. Hij liep daar over een heuvelrug die zich licht in het landschap aftekent. Op de luchtfoto’s en het DHM tekent het oorspronkelijke tracé zich nog duidelijk zichtbaar af.

• NOUWEN R. 2021: De Romeinse Heerbaan. De oudste weg door door de lage landen, Gorredijk.

Auteurs: Meylemans, Erwin