Romeinse weg Tongeren-Maastricht deel Eerste Meistraat- Marteman

archeologisch geheel

Algemene situering

Het laatste mooie stuk Romeinse weg op het grondgebied van Tongeren zelf ligt in de richting van Maastricht tussen de Eerste Meistraat en Tomveld en wordt voortgezet op de Marteman. Tussen de Eerste-Meistraat en Tomveld heeft de heerbaan het voorkomen van een holle weg. Op de Marteman heeft hij het uitzicht van een aarden karrenpad. Het tracé is nog duidelijk zichtbaar op de Prekadastrale kaart van de stadsvrijheid Tongeren (1732) en op de oude kaarten van Ferraris (1771-1778) en Vandermaelen (1846-1854). Op de Ferrariskaart staat bij dit stukje weg de legende ‘Chemin Brunehaud’. Op de kaart van Vandermaelen vormt de heerbaan de grens tussen Berg en Blaar (rode lijn).

Archeologische nota

Op de luchtfoto van 1971 blijkt duidelijk dat de Blaarstraat vanaf de Eerste Meistraat de oude Romeinse weg vervangen heeft als belangrijkste verbinding door het gehucht van Blaar. Het tracé van de Romeinse weg is weliswaar nog ongeschonden aanwezig, maar niet verhard zoals de Blaarstraat.

• NOUWEN R. 2021: De Romeinse Heerbaan. De oudste weg door door de lage landen, Gorredijk.

Auteurs: Meylemans, Erwin