Geallieerde bunker 12 A.T.S.

Beschrijving

Bunker in een weide ten zuiden van de Kinderlaan, op circa 250 meter ten zuidoosten van het kruispunt van de Kinderlaan met de Nieuwpoortsteenweg en op circa 400 meter ten zuiden van de betonnen constructie tegen zandzakjes gegoten. In de onmiddellijke omgeving zijn nog enkele constructies uit de Eerste Wereldoorlog en nog vele constructies uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Historische achtergrond

Deze constructie is van geallieerde makelij en was één van de vele bunkers die hier rond het kruispunt Kinderlaan-Nieuwpoortsteenweg waren opgetrokken. Nabij dit kruispunt liep een geallieerde stelling noordzuidwaarts. Haaks hierop, naar het oosten toe (langs de Nieuwpoortsteenweg richting Nieuwpoort) waren vele betonnen constructies opgetrokken.

De inscriptie is vermoedelijk aangebracht door een Belg, die deel uitmaakte van de 12 Artillerie de Tranchée Schneider (A.T.S.). De 12de infanteriedivisie (6de Legerdivisie), waaraan deze batterij verbonden was, was in 1918 twee maal in Nieuwpoort opgesteld.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan (circa lengte 935 x breedte 580 cm) en een dak van circa 150 cm dikte, met uitsparingen aan de randen. Het beton is verstevigd met ronde wapeningsijzers. Het plafond binnenin is verstevigd met ijzeren profielen, waartussen het beton deels geërodeerd is. Aan de zuidwesthoek is een deel van de toegang door een inslag vernield.

De constructie bevatte oorspronkelijk twee toegangen, aan de noordwesthoek en aan de zuidwesthoek, met ertussen twee rechthoekige openingen, die naar binnen toe schuin aflopen. Deze westmuur is circa één meter dik. De noordelijke en zuidelijke muur zijn circa 120 cm dik, de oostelijke muur is vermoedelijk circa 230 cm dik. In de noordoostelijke hoek zit onderaan een rechthoekige opening (goot-systeem?).

De muren binnenin zijn witgeschilderd, met onderaan een zwarte boord. In de noordelijke muur, nabij de toegang staat te lezen 'Robert Hopper(?), 12 A.T.S.'.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1129): Geallieerde betonconstructie Kinderlaan (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Deze constructie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog wellicht hergebruikt als onderdeel van Batterij WN Karthauserdünen