Geallieerde betonnen militaire post

Beschrijving

In een weide tegenover Canadalaan 105 (Nieuwpoort), aan die kant Nieuwpoortsesteenweg geheten, op de hoek van de Nieuwpoortsteenweg en de Kinderlaan, nog net op grondgebied Oostduinkerke, ligt een geallieerde constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Gelegen op drie kilometer ten noordoosten van het centrum van Oostduinkerke, in vlak gebied. In de onmiddellijke omgeving zijn nog enkele constructies uit de Eerste Wereldoorlog en vooral vele constructies uit de Tweede Wereldoorlog overgebleven.

Historische achtergrond

Deze constructie is van geallieerde makelij en was één van de vele betonnen constructies die ter hoogte van het kruispunt Kinderlaan-Nieuwpoortsteenweg opgetrokken waren. Langs dit kruispunt liep een geallieerde stelling noordzuidwaarts. Haaks hierop, naar het oost toe (langs de Nieuwpoortsteenweg richting Nieuwpoort) waren vele betonnen constructies opgetrokken.

Beschrijving

Vrij lage betonnen constructie met onregelmatig grondplan, waarbij de constructie aan de buitenkant trapsgewijs verbreedt naar het westen toe. De maximale afmetingen zijn lengte 1120 x breedte 370 cm. De buitenmuren zijn gegoten tegen zandzakjes, waarvan de indrukken in het beton nog duidelijk te zien zijn. Het dak is behalve aan de twee uiteinden (boven de toegangen) grotendeels gebogen en gegoten op golfplaten met brede golving, die hun sporen nagelaten hebben in het gebogen plafond binnenin (brede afdrukken). Her en der zijn ronde wapeningsijzers te zien.

Zowel aan de noordkant als aan de zuidkant zit een vrij lage, L-vormige toegang. Binnenin bestaat de constructie uit één langwerpige ruimte.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1126): Geallieerde betonconstructie zandzakjes Nieuwpoortsteenweg (Oostduinkerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Aanvullende informatie

Deze militaire post werd tijdens de Tweede Wereldoorlog wellicht hergebruikt binnen de batterij WN Karthauserdünen