Opgaande beukendreef bij domein De Bergskens

Beschrijving

De beukendreef is de toegangsdreef naar het Domein De Bergskens. De zogenaamde Olmendreef werd in 1991 heraangeplant met nieuwe bomen.

In 1846-1847 wordt een eerste (land?)huis gebouwd op de site. In 1912 wordt een volledig gereconstrueerd huis (de huidige villa) en koetshuis (voormalige orangerie) in gebruik genomen. De dreef hoort bij het domein. Ze is gekarteerd op de topokaart van circa 1873.

Het domein de Bergskens ligt op een relict van een stuifduinengebied, gelegen op de grote dekzandrug Stekene-Gistel. Het domein bestaat uit enkele duinen met een gemiddelde hoogte van 10 meter. Het gebied wordt aan de zuidkant omzoomd door de Gemene Weiden.

• Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Domein De Bergskens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77229 (Geraadpleegd op )
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, archief, DW002111.