Muziekwinkel Rombaux

Beschrijving

Het pand Mallebergplaats nummer 13 kent een lange voorgeschiedenis. Het pand maakte deel uit van het middeleeuwse complex “Onze Lieve Vrouw van Montserrat” samen met de panden Mallebergplaats nummers 9, 11 en 15.

De muziekwinkel Rombaux is ondergebracht in een statig pand met een rijke interieuraankleding. Het hoofdvolume is een breedhuis van drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Oorspronkelijk een vrij eenvoudige lijstgevel die het resultaat is van enkele ingrijpende verbouwingen. In 1924 werd de bestaande eenvoudige lijstgevel verfraaid met neoclassicistische elementen zoals onder meer het plaatsen van de erkeruitbouw op de verdieping, het aanbrengen van lijstwerk rond de ramen en het plaatsen van een uitgewerkte kroonlijst. In 1926 werd het pand verbouwd om er een nieuwe winkelfunctie in onder te brengen. Haaks op het hoofdvolume staat een volume van verankerde baksteen van twee bouwlagen hoog onder een pannen geknikt zadeldak. Dit volume is ingericht als toonzaal op de eerste verdieping en werkplaats op de tweede verdieping.

Het hoofdvolume heeft een bepleisterde en beschilderde lijstgevel op de begane grond voorzien van een gevelbrede winkelpui. De winkelpui is drieledig opgebouwd en bestaat uit twee brede winkelramen die de verdiepte toegang flankeren. De winkelpui kan afgesloten worden door een houten rolluik. Voor de toegang bevindt zich een mozaïekvloer voorzien van sierlijke letters “Musique”. De etalageramen zetten aan op een lage plint van blauwe hardsteen. De bovenlichten van de winkelramen zijn voorzien van kleine roedeverdeling. De deur, toegankelijk via het toegangsportaal is opgevat als een vleugeldeur voorzien van vaste panelen onderaan en bovenaan een vast paneel met kleine roedeverdeling. Het geheel is gevat in een houten winkelpui met een eenvoudige classicistische vormgeving. De puibalk was oorspronkelijk voorzien van de volgende opschriften: “La voix de son maitre” / “Lutherie”/ “Pathe” / “Columbia”. Deze opschriften verwijzen naar de belangrijkste platenmaatschappijen waarvan hier platen werden verkocht. De verdieping is centraal voorzien van een erkeruitbouw die rust op sierlijke consolestenen. De erkeruitbouw is voorzien van een zware kroonlijst. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen, op de verdieping in een vlakke bepleisterde omlijsting met behouden schrijnwerk (T-ramen) en rolluikkasten op de eerste verdieping. De kroonlijst is voorzien van klossen en eronder een blanco fries. Haaks op het hoofdvolume staat een volume van verankerde baksteen van twee bouwlagen hoog onder een pannen geknikt zadeldak. Dit volume is ingericht als toontaal op de eerste verdieping en werkplaats op de tweede verdieping.

In 1926 werd door Arthur Rombaux een aanvraag ingediend om de winkelpui te wijzigen en het interieur op de begane grond en op de verdieping te wijzigen. Dit komt overeen met de huidige winkelinrichting. In 1935 wordt een aanvraag ingediend om de achterliggende werkplaats met een bouwlaag te verhogen. Wellicht werd toen ook de toonzaal op de eerste verdieping aangekleed.

De winkelruimte bewaart nog zijn oorspronkelijke aankleding. Op de begane grond bewaard winkelinterieur van 1926. De winkelruimte bewaart onder meer een beschilderde L-vormig opgestelde kastenwand waarin oorspronkelijk de partituren werden bewaard. Deze kastenwand is opgebouwd uit 20 kleine en 90 grotere lades. De toonbank vormt één geheel met de andere meubels in de winkel. De kleinere muziekinstrumenten zoals violen staan opgesteld in kasten met beglaasde deuren aan de rechterzijde van de winkel. De vloer in de winkel is voorzien van een mozaïekvloer. Het plafond is bepleisterd en voorzien van bepleisterde balken rustend op uitgewerkte consolestenen voorzien van acanthusbladeren. Deze balken zijn voorzien van de opschriften die verwijzen naar de achterliggende “Auditiezaal” en de “Pianotoonzaal” op de verdieping.  De audientiezaal bestaat uit een enfilade van twee rijk aangeklede salons. Op de verdieping bevindt zich de voormalige toonzaal die werd aangekleed in 1935.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/134.1, Muziekwinkel Rombaux (GILTE S. 2019).

Auteurs: Gilté, Stefanie